Miksi matkustaa?

Ihmisillä on eri syitä matkata ja niitä on aina välillä hauska käydä lukemassa Suomen suurimmalta nettifoorumilta, käydä saamassa vinkkejä ja päivittelemässä mielipiteitä. Omat matkailuni jakautuvat kahteen ryhmään: opiskeluun liittyvään matkailuun ja lomamatkailuun. Työperäinen matkustaminen lienee kaikkein yleisin syy matkata, mutta valitettavasti omalla kohdallani työni ei tarjoa tätä mahdollisuutta.

Opiskeluun liittyvä matkailu

Jos opiskelee suomalaisessa korkeakoulussa tai ammattikoulussa, on mahdollista saada sekä oppilaitoksen, Opetushallituksen että Euroopan Unionin tukea omalle matkailulleen ja opiskelulleen. Itse olen käärinyt pennosia kaikilta näiltä tahoilta vaihto-opiskelujeni ja ulkomailla suoritettavien työharjoittelujen aikana. En opinnoissa oppinut paljoakaan ja työharjoittelukin oli pelkkää kahvin keittämistä, mutta pääsin hieman tutustumaan paikalliseen kulttuuriin, käyttämään paikallista kieltä ja tutustumaan toisiin vieraileviin ulkomaalaisiin, joiden kanssa solmitut ystävyydet ovat kestäneet näihin päiviin saakka. Onkin laskettu, että maailmassa olisi jo miljoona ihmistä, jotka ovat syntyneet hieman yli kaksikymmentä vuotta toimineen Erasmus-vaihto-ohjelman seurauksena. Yleisradio uutisoi taannoin, kuinka suomalaiset lähtevät aina vain vähenevässä määrin ulkomaille vaihtoon opiskeluidensa aikana, joka tietenkin yleisellä tasolla on harmillista, mutta itselleni henkilökohtaisella tasolla tämä ilmiö on mitä mainioin: olen päässyt uskomattomiin kohteisiin keskinkertaisella opintomenestyksellä ja ohuilla motivaatiokirjeillä, sillä kilpailua ei vain ole.

Lomailuun liittyvä matkailu

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä yksinkertaisemmaksi iloni tulevat. Mitä nykyään haluan lomamatkaltani on hieman luontoa, aurinkoa, meren ja rannan, ja mahdollisuuden juoda olutta tai viiniä aika ajoin. Tällaisia mahdollisuuksia tarjoavat Espanja, Portugali, Italia, Kreikka ja Kroatia. Nuorempana, kun en mennyt nukkumaan kello kymmenen illalla, jaksoin mennä yöllä klubeille ja herätä suhteellisen varhain koluamaan kaupungin nähtävyyksiä ja museoita, vierailla kuuluisien ihmisten haudoilla ja kirjallisten tai historiallisten sankareiden kotisijoilla. Tällaista saattoi tehdä Lontoossa, Edinburghissa, Amsterdamissa, Pietarissa ja Berliinissä. Tietenkin kaupunkilomalle ja rantalomalle on oma paikkansa; joskus aivot tarvitsevat jotain muutakin kuin aaltojen liplatusta ja silloin on parempi suunnata kaupunkiin katsomaan teatteria, tai kuuntelemaan oopperaa tai rock-musiikkia. Auringon sokaisemat silmät tarvitsevat lievitystä taiteen suurten mestareiden töistä, jolloin voi suunnata Eremitaasiin, Louvreen tai Vatikaaniin.