Blogista

Tämä blogi keskittyy matkailuun ja matkailun herättämiin kysymyksiin niin käytännön kuin teoreettisen pohdiskelunkin kannalta. Olen kiertänyt maapalloa ristiin rastiin ja kolunnut Euroopan eri kulmia, joten vuosien kokemusten ja reissaamisen jälkeen olen päättänyt kirjoittaa joitain huomioitani ja ajatuksiani muistiin. Ehkäpä niistä on hyötyä myös kanssamatkustajille.

Tämä blogi ei sisällä elämäntyyli-bloggaajien kiillotettuja kertomuksia viiden tähden hotelleista, eikä niin kutsuttujen travellereiden madventuresmaisia sekoiluja. Luvassa ei ole hirvittävän erikoisista syistä tehtyjä matkoja , vaan aivan tavallisen turistin kokemuksia reissuista, jotka on matkattu välillä köyhemmällä budjetilla, välillä hieman leveämmin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ei olisi tullut nähtyä kaikenmoista mielenkiintoista ja outoa, kaunista ja rumaa, tutustuttua mainioihin, hirveisiin ja urpoihin tyyppeihin sekä vierailtua muinaisissa ja moderneissa kaupungeissa ja ihasteltu ihmisen luomia ihmeellisyyksiä ja luonnon jylhyyttä.

Turistit, travellerit ja nomadit – narratiiveja matkoilta

Tässä blogissa menen syvemmälle matkailun ideaan. Matkailu alkaa jo matkan ajatuksesta ja kokonaisia kirjoja on kirjoitettu matkailusta, jossa ei poistuta olohuonetta pidemmälle. Vielä suurempi määrä kirjoja kertoo matkoista ja ensimmäiset matkailuteokset ovat jo antiikin ajoilta. Ehkäpä kaikkein kuuluisin matkaopas tai matkatilinteko on Marco Polon Kiinan ja Aasian matkoistaan värittäen kirjoittama opus renessanssin ajoilta. Vielä 1990- ja 2000-luvuilla erilaiset matkailusarjat olivat television vakiokuvastoa, ennen kuin halpalentoyhtiöt mahdollistivat tavallisen työssäkäyvän ihmisen matkailun. Kotimainen räppäri Tuuttimörkö riimittelee ironisesti: ”vaikket poistu himasta, tahdot mennä maailman ääriin”. Itse en näe huonona asiana haaveilla ja tutustua toisiin paikkoihin, ihmisiin ja kulttuureihin kirjojen, elokuvien tai internetin välityksellä. Tämä onkin pääsyyni kirjoittaa omista kokemuksistani, sillä ihmiset ovat tarinoita kertovia otuksia. Haluankin siis toivottaa kaikki lukijani tervetulleiksi ja toivon blogini viihdyttävän, opettavan ja avaavan uusia maailmoja lukijalleen.