Suositut matkakohteet

Kansainvälisissä listauksissa Euroopan vierailluimmista maista kärki ei ole yllättävä. Listaa hallitsevat perinteiset Länsi-Euroopan turistikohteet, joihin suuntautuu myös bisnesmatkailua. Ensimmäisellä sijalla on Ranska lähes 87 miljoonalla vuosittaisella vierailulla, seuraavalla sijalla Espanja, kolmantena Italia. Neljäntenä listauksesta löytyy Englanti jo huomattavasti vähäisemmällä vierailumäärällä, alle 38 miljoonaa vierailua vuodessa. Viidentenä listoilta löytyy yllättäen Turkki, jonka kuuluminen Eurooppaan on hieman kyseenalaista, ja kuudentena ja seitsemäntenä listalle sijoittuvat Saksa ja Itävalta. Vasta kahdeksantena listalla on perinteinen matkailumaa Kreikka, kun nouseva matkailumaa Portugali sijoittuu listan viimeiseksi, Venäjän kiilattua yhdeksännelle sijalle. Maailman kymmenestä vierailluimmasta kaupungista vain kolme on eurooppalaista: Lontoo, Pariisi ja Istanbul, joista Lontoo sijoittuu maailman toiseksi vieraillummaksi paikaksi, niukasti ykköspallin Bangkokin jälkeen.

Suosittu kohde, hyvä matkakohde?

On sanonta, että niin tai näin monta ihmistä ei voi olla väärässä. Mitä enemmän ihmisiä, sitä oikeammin ja paremmin jokin on. Toisaalta on myös elitistinen ajatus siitä, että mitä useampi tietää hyvästä asiasta, suosio jotenkin saastuttaa hyvän ja sen status vajoaa massatuotteeksi. Voiko suosittu sitten siis olla hyvää? Kannattaako matkailijan mennä Lontooseen tai Pariisiin, jos hän kohtaa siellä kaupungin täyteen ahdettuna muita turisteja, joka jotenkin on menettänyt ”aitoutensa”?

Tunnen Lontoon varsin hyvin ja olen viettänyt siellä pitkiä aikoja. Lontoo on ehkäpä maailman kansainvälisin kaupunki, entisen Brittiläisen imperiumin pääkaupunkiin on saapunut väkeä kaikkialta maailmasta, mutta Lontoossa silti aistii juuri tämän brittiläisen ylimielisyyden, jonka on voinut imeä BBC:n tai ITV:n televisiosarjoista ja englantilaista paremmuutta kirjaavista romaaneista, joiden parissa kasvoin. Koska Lontoo on niin kansainvälinen, on siellä helppo olla ulkomaalainen. Lontoon lingua franca on tietenkin englanti, joten paikallisten ja myös ulkomaalaisten kanssa on helppo kommunikoida peribrittiläisen töiden jälkeisen oluen äärellä. Moni brittien takaperoisista tavoista on jäänyt elämään ja pitää Lontoon vielä englantilaisena. Lontoo on myös suurkaupunki, jossa asuu lähes yhdeksän miljoonaa asukasta. Valtaisatkin turistimäärät ovat vain pisara valtameressä. Ainakin Lontoon kohdalla suosittu on takuu hyvästä ja britit ovat osanneet myös rakentaa hyvän infrastruktuurin turismille, jolloin matkailukokemus on miellyttävä.