Hostelliarkea

Budjettimatkaajalle tulevat matkustaessa tutuksi hostellielämän hyvät ja nurjat puolet. Hostelli on siis majatalo, jossa useimmiten joutuu nukkumaan kerrossängyn yläpunkassa samassa huoneessa viiden, seitsemän tai jopa yhdentoista tuntemattoman ihmisen kanssa, sekä jakamaan yhteisen suihkun, joka sijaitsee parhaimmassa tapauksessa oman huoneen nurkassa tai sitten hostellin käytävällä.

Hostellin hyvät ja huonot puolet

Kuten jo kirjoitettu, hostellin paras puoli on ihmiskontaktien luomisen helppous. Hostellit yleensä järjestävät monenlaista erilaista toimintaa: on baarikierroksia, joogaa, kaupunkikävelyjä ja usein myös retkiä kaukaisempiin kohteisiin. Jos on yhtään avoimempi henkilö ja jos ei ole onnistunut tutustumaan kehenkään miellyttävään hostellin yleisissä tiloissa, eikä ole pystynyt heittämään huulta omien huonetovereiden kanssa, näiltä reissuilta löytyy samanhenkisiä ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita samantyyppisistä asioista kanssasi.

Jos on ihminen, joka ei halua tutustua kehenkään, hostellielämä voi olla karmeaa. Joutuu asumaan tuntemattomien kanssa samassa huoneessa, jossa ihmiset tulevat ja menevät pitkin yötä ja päivää. Nukkuminen on vaikeaa, joku aina kuorsaa. Jos on yhtään kuumempi, joko hostellissa ei ole ilmastointia, tai sitten se on säädetty liian kylmälle tai liian kuumalle ja joku huoneen asukeista on piilottanut laitteen kaukosäätimen, ettei lämpötilaa voi vaihtaa. Silloin tällöin saattaa herätä keskellä yötä siihen, että jossain sängyistä puuhaillaan sellaista, mitä ei haluaisi todistaa. Hostellielämään tuleekin varautua korvatulpin ja silmät peittävällä huivilla tai unimaskilla. Riippuen myös hostellin tasosta, joskus kannattaa ottaa oma pyyhe ja makuupussi mukaan, sillä aina ei ole lakanoita ja pyyhkeitä, tai jos on, ne saattavat olla niin karmeassa kunnossa, ettei niitä tee mieli käyttää.

Yhteisöllisyyden lisäksi hostellien hyviä puolia ovat erilaiset palvelut, jotka usein löytyvät hostelleista. Näitä ovat pyykinpesukoneet, mahdollisuus kokkailla hostellin keittiössä ja hostellin aamiaiset, kuinka vaatimattomia tahansa ne sitten ovatkin. Etenkin pyykinpesukoneet helpottavat elämää huomattavasti, jos on tien päällä viikkoja tai kuukausia. Nyrkkipyykki on rasittavaa ja pyyhkeiden kanssa lähes mahdotonta, joten elämän pienet yksinkertaisuudet helpottavat matkailua huomattavasti. Mahdollisuus oman ruoan laittamiseen on budjettimatkaajalle myös pidemmän päälle erittäin hyödyllinen ominaisuus majoituspaikassa.