Hyvä ja kestävä matkailu

Viime aikoina mediassa on kirjoitettu paljon matkailun hiiljalanjäljestä ja matkailua on pohdittu sen eettisestä näkökulmasta. Mikä on ihmisen, yhteiskunnan ja luonnon kannalta hyvää matkailua?

Ihminen

Mikä on hyvää ja miellyttävää, tämä riippuu tietenkin yksilöstä. Näin ollen hyvä matkailu on ihmisestä riippuvaa. Toinen kaipaa matkailulta lomaa arjesta, toinen haluaa kulttuurielämyksiä, kolmas uida meressä ja neljäs retkeillä luonnossa tai arkeologisten kaivausten parissa. Jotkut haluavat tehdä vapaaehtoistyötä, toiset taas tutustua paikalliseen elämään klubeilla. Valitettavan usein keskustelukulttuurista löytyy vielä vivahdus protestanttista etiikkaa: vain opettavainen, utilitaristinen, uhrautuvainen ja ankea elämä on hyvää. Meillä taas on hedonistinen käsitys hyvästä: mikä on miellyttävää on hyvää ja näin ollen yhdenlainen matkailu on yhdelle hyvää, siinä missä toisenlainen matkailu taas on toiselle hyvää.

Yhteiskunta

Monet maat elävät turismista, esimerkkeinä vaikkapa Espanja ja Thaimaa, jotka ovat hyvinkin riippuvaisia turistien tuomasta valuutasta. Kuitenkin tietyissä kaupungeissa, kuten Espanjan Barcelonassa sekä Italian Roomassa ja Venetsiassa on herätty vastustamaan massaturismia. Jos menet Roomaan, huomaat, että keskustassa ei tapaa juurikaan italialaisia tai jos tapaa, paikalliset vain työskentelevät keskustassa ja palaavat iltaisin kotiinsa esikaupunkeihin. Kaikki asuintarkoitukseen rakennetut rakennukset ovat joko hotelleja tai Airbnb-huoneistoja. Tavallinen roomalainen on hinnoiteltu pois keskustasta, eikä Rooma ole enää roomalaisten kaupunki vaan turismikeskittymä. Tämä tietenkin muuttaa kaupungin luonnetta, ja kuten osa voisi jopa väittää, huonompaan suuntaan. Toki Ikuinen kaupunki on ikuinen, jonka asukkaat vaihtelevat vuosisadasta toiseen, mutta on silti suuri yhteiskunnallinen ongelma, jos kaupunki ei enää kuulu sen asukkailleen.

Luonto

Lentomatkailu on viime aikoina ollut suuri puheenaihe ja tästä tietoiset ihmiset ovat puuhailemassa lentoveroa, joka korottaisi lentomatkustamisen hintoja. Matkailun aiheuttamat päästöt ovat tietenkin ikävä asia, mutta emme ole aivan varmoja, onko lentomatkustamisen hinnoitteleminen tavallisen ihmisen ulottumattomiin oikea ratkaisu sellaisessa maassa kuin Suomi, jossa on pitkä ja ankea talvi, ja josta ainoa realistinen keino matkata Etelä-Eurooppaan on lentäminen. Verojen puuhailijat ja junamatkustamisen puolestapuhujat eivät tunnu ottavan huomioon, ettei tavallisella ihmisellä ole mahdollisuutta ja varallisuutta taikka lomapäiviä viettää montaa päivää junassa vain matkalla aurinkoon. Ehkäpä köyhät ovat tuomittuja pysymään kahlehdittuina pitkään ja pimeään suomalaiseen talveen.